Manuelna terapija Pravdić

Manuelna Terapija

Zdravo! Moje ime je Dušan Pravdić osnivač centra "Manuelna terapija Pravdić" i kroz ovaj sajt ću se potruditi da Vas što bolje upoznam sa načinom rada u našem centru.

Osnovne informacije

Manuelna Terapija Osnovne Informacije

Gimnaziju “Vuk Karadžić” završio sam u Trsteniku. U Beogradu na Visokoj medicinskoj školi sam završio studije za strukovnog i sportskog fizioterapeuta. Nakon toga završio sam niz inostranih edukacija na kojima stičem zvanje master kiropraktora.

Edukacija i usavršavanje

Manuelna Terapija Edukacija i usavrsavanje

2023. Dry needling therapeut, DGSA Academy-Switzerland
2019. OMT training, Advanced Spinal Manipulation Techniques, U.K.
2018. Dijagnostičke metode u manuelnoj terapiji, Beograd.
2016-2017. Structural osteopathy and soft chiropractic, diploma Master of Chiropractic - Ackermann College, Sweden.

Radno iskustvo

Manuelna Terapija Radno Iskustvo

2021. Osnivač i vlasnik “Manuelne terapije Pravdić”
2015-2021. Dom zdravlja “West medic”
2011-2012. OK “Vizura”
2011-2011. KK “Crvena Zvezda”
2009-2010. Stažiranje na klinici za rehabilitaciju “Sport medical alliance”

Manuelna terapija Pravdić

kičma

Spinalna dekompresija

ledja

Manuelna manipulacija

vrat

Manuelna mobilizacija

Manuelna terapija Pravdić je centar gde se primenjuju različite manuelne svetski priznate tehnike koje za cilj imaju koštano-mišićno rasterećenje i smanjenje bola u svim zonama lokomotornog aparata. Terapijski efekat koji se postize nakon tretmana jeste povećavanje cirkulacije i pokretljivosti u delu koji se tretira, čime se uspostavlja neuro-mišićni balans i koštano-zglobna stabilnost. Kombinacijom tehnika poput masaže, istezanja, mobilizacije i manipulacije koje smo razvijali dugi niz godina i primenjivali u praksi što u sportu, što u kliničkoj traumatologiji, dola​zimo do pozitivnih rezultata koji su osetno prepoznatljivi još posle prve terapije. Pre tretmana vrši se detaljan pregled- funkcionalni status, gde specijalnim testovima utvrdjujemo u kakvom su stanju mišići i zglobovi, kakva je postura(držanje), hod i dr. Trudimo se da održimo izrazit individualni pristup, napravimo plan i dinamiku koja je usredsređena na specifičnost problema kojim se bavimo.

KAKO DO NAS?

icon map

Centar se nalazi na odličnoj lokaciji i dobro je povezan sa svim delovima grada. Adresa je Murska 6, Beograd - Dušanovac.

icon bus

Ako dolazite gradskim prevozom na raspolaganju su vam autobuske linije
17, 25, 25P, 26, 30, 31.

icon car

Ukoliko dolazite sopstvenim prevozom za Vas je obezbeđeno besplatno parking mesto ispred centra.

SVETSKI PRIZNATE TEHNIKE KOJE ZA CILJ IMAJU KOŠTANO-MIŠIĆNO RASTEREĆENJE I SMANJENJE BOLA U SVIM ZONAMA LOKOMOTORNOG APARATA.

Dry Needling
Manuelna Terapija Pravdic
Spinalna Dekompresija

USLUGE NAŠEG CENTRA

SPINALNA DEKOMPRESIJA

Metoda istezanja na specijalnom stolu koji isteže mišiće i ligamente kičme, povećava pokretljivost kičmenog stuba i na taj način ishranjuje međupršljenske prostore. Spinalna dekompresija ili Vertrebralna trakcija – tehnika lečenja kojom se može, primenom mehaničke sile, povećati distanca(1,5mm-2,5mm) između tela pršljenova i između površina apofiznih zglobova, proširiti međupršljenske otvore i istegnuti okolna meka tkiva. Dekompresiona terapija kičme (DTK) je izuzetno uspešna neoperativna procedura za lečenje diskus hernije, uklanjanje bolova i drugih tegoba uzrokovanih problemima kičme. DTK nežno isteže kičmu, čime se smanjuje pritisak na diskove i zglobove, dolazi do povećanja negativnog pritiska u samom diskusu (vakum efekat) čime se povlači masa koja je nabubrila, što omogućava prirodni proces izlečenja. Prednost ove terapije je to što je usmerena na otklanjanje uzroka nastanka problema, a vrlo često je to mehanički pritisak u samim strukturama kičmenog stuba. Ovaj vid trakcije aplikuje se na “rastavljajućem stolu “ u položaju na leđima, pacijent se fiksira pojasevima “na čičak”, a istezanje se vrši ritmično u kratkim vremenskim intervalima od 10 do 60 sekundi, trajanja od 10 do 30 minuta. Koristi se kontinuirani i intermitentni vid trakcije, ali se u praksi intermitentni (u prekidima) vid trakcije pokazao kao veoma pogodan, jer smenjivanjem istezanja i popuštanja u regularnim vremenskim intervalima, sprečava ishemiju, smanjenu prokrvljenost, istegnutih mekih tkiva i lakše se podnosi. Efekti koji se postizu nakon terapije su sledeci: dekompresija (smanjenje pritiska na korenove nerava) poboljšanje cirkulacije vraćanje odgovarajuće funkcije povlačenje simptoma-bola i disfunkcije

MANUELNA MANIPULACIJA

Specifična mehanoprocedura pozicioniranja zgloba gde telu vraćamo balans i stabilnost i na taj način iskorišćavamo naš maksimalni potencijal. Koreni manuelne manipulacije nalaze se, između ostalog i u tradicionalnoj kineskoj medicini, prema kojoj struktura svakog tela određuje njegovu funkciju. Ukoliko dođe do promene strukture, dolazi do blokade (gubitka pokreta), i na tom mestu bloka do prekida toka životne energije i do pojave bolesti. Zadatak terapeuta je da uoči blok, da ga manipulativnom tehnikom otkloni, a samim tim otkloni neuro-fiziološki blok na određenom nivou, pa da se nakon toga telu pruži mogućnost da počne prirodni proces izlečenja. Manuelna manipulacija primarno relaksira napete mišiće i ograničene zglobove. Ovo je ručna tehnika koja povećava obim pokreta, smanjuje nervnu razdražljivost, efikasno otklanja akutni i hronični bol kod raznih stanja poput diskus hernije, povrede ramena i drugih mišićnoskeletnih oboljenja. Manuelna manipulacija najbolje rezultate daje kada se kombinuje sa drugim tehnikama poput miofascijalnog opuštanja mišića, akupresure, parcijalne masaže, istezanja, dekompresije i dr. Svaki tretman je prilagođen pacijentu i njegovom trenutnom statusu. Na pregledu se nakon dobro urađenog funkcionalnog statusa pravi plan koji je najdelotvorniji za stanje koje se tretira. Obično je potrebno izmedju 4 i 7 tretmana da bi se stanje stabilizovalo, ali to u velikoj meri zavisi od težine problema i statusa pacijenta, tako da je neretko potrebno i više tretmana. Nakon poboljšanja i prestanka bola dobija se program vežbi koji je potrebno sprovoditi kod kuće ( ujutru i uveče), uz to preporučuje se terapija održavanja 1x mesečno, čime se se stanje prati i umanjuju šanse za pojavom recidiva.

MANUELNA MOBILIZACIJA

Predstavlja skup različitih mišićno-zglobnih tehnika gde za cilj imamo relaksaciju zglobne kapsule i restruktuiranje mekog tkiva oko zgloba, ligamenata, tetiva, fascije, burzi itd. Zglobovi su skup anatomskih elemenata pomoću kojih se kosti međusobno spajaju. Postoje nepokretni zglobovi ili sinartroze (junctura cartilaginea) i pokretni, dijartroze (junctura sinovialis). Glavni elementi pokretnih zglobova su zglobne površine, zglobna šupljina i zglobna čahura. Sporedni elementi pokretnog zgloba su zglobne veze (ligamenti) i fibroznohrskavičave ploče (diskus, meniskus i čašična usna). U pokretnim zglobovima se događa fiziološko i akcesorno (artrokinematičko) kretanje. Kada je funkcija zgloba smanjenaili usled imobilzacije ili nekog drugog razloga potpuno prestala, nastaju značajne anatomofiziološke promene, zglobna čahura se zateže, iz njene sinovijalne opne bujaju vezivne ćelije koje postepeno ispunjavaju zglobnu šupljinu, obim pokreta se smanjuje i može doći do potpunog ukočenja (ankiloze). Mobilizacija zglobova kao pasivna terapeutska tehnika ima za cilj očuvanje i obnovu anatomo-fizioloških svojstava zgloba, regulisanje patološki izmenjenog tonusa (stanja hipertonije ili hipotonije) i smanjenje bola. Zglobovi bi trebalo da se slobodno pokreću u svim pravcima bez ograničenja i bola. Kakav će se mobilzacioni tretman primeniti zavisi od toga da li je zglob ukočen, bolan ili hipermobilan. Manuelna mobilizacija fokusira se na postizanje normalnog i bezbolnog obima pokreta u zglobu. Svako ograničenje u zglobu moguće je povratiti specifičnom mobilizacionom tehnikom od strane iskusnog muskuloskeletnog terapeuta. Da bi se ustanovio i precizno locirao problem neophodno je uraditi specijalne ortopedske testove, kojim se utvrdjuje da li je problem na nivou zglobne kapsule (hrskavice), tetive mišića, ligamenta ili mozda na nekoj udaljenijoj regiji. Nakon dobre dijagnostike vrši se odabir mobilizacione tehnika koje ce biti primenjena. Mobilizacija se izvodi u svim pravcima (fleksije,ekstenzije,rotacije), kod pojedinih zglobova se koristi “glide“ tehnika, “distrakcija“ i dr. Najvažnije je prilagoditi intezitet stanju koje se tretira.

DRY NEEDLING

Suva punkcija je sigurna i veoma efektivna tehnika koja se koristi kod ljudi koji imaju mišićno-skeletne probleme.Dry needling obavljaju visoko obučeni fizioterapeuti,lekari sertifikovani od strane uglednih svetskih akademija.Tankom iglom(za jednokratnu upotrebu) sličnoj onoj koja se koristi u akupunkturi se prodire kroz kožu i tretira se mišićna triger tačka-napeto mišićno vlakno koje izaziva neuromuskuloskeletni bol i poremećaj pokreta.Cilj ove tehnike jeste smanjenje napetosti mišića, povećanje cirkulacije i smanjenje lokalnog bola.

1.Da li je dry needling tehnika bolna?
Igla koja se aplicira je vrlo tanka i u većini slučajeva metod je bezbolan.Može se osetiti blaga bol u vidu grča, jer se mišić trza,ili nakon tretmana, ali ako se bol javi vrlo kratko traje.

2.Da li je dry needling za vas?
Ukoliko patite od tenzije ili spazma mišića verovatno ste dobar kanditat da probate ovu tehniku koja je slična akupunkturi i ako obe imaju drugačiju svrhu.Obzirom da su mnogi mišično-skeletni problemi poput hroničnog bola u vratu,ledjima ili ramenima praćeni mišićnom tenzijom dry needling(suva punkcija) zauzima veoma bitno mesto u procesu lečenja ovih tegoba.

Uloga Kiropraktike i Dry Needlinga kroz autorski blog Dušana Pravdića

Zaronite u svet manuelne terapije uz Dušana Pravdića, stručnjaka koji deli dragocena saznanja o kiropraktici, dry needlingu i rešenjima za bol u leđima. Naša sekcija članaka pruža korisne informacije o ključnim temama, istražujući benefite dry needlinga i kiropraktike. Otkrijte kako ove metode mogu poboljšati vaše zdravlje, pružajući konkretne savete za aktivniji život. Dušan Pravdić, autor svih tekstova, deli proverene strategije koje vam pomažu da prevaziđete izazove sedentarnog načina života. Unapredite svoje zdravlje uz našu stručnost!

Drugi o nama
Komentar Manuelna Terapija Pravdic

Nikola Levićanin

5 stars5 stars5 stars5 stars5 stars

Odlična usluga, osećam se odlično posle par tretmana. Dušan je strpljiv i pun znanja.

Komentar Spinalna Dekompresija

Ivan Agbaba

5 stars5 stars5 stars5 stars5 stars

Ozbiljan pristup i analiza problema. Predanost u rešenju i posvećenost svakoj terapiji.

Komentar Dry Needling

Nadežda Jovanović

5 stars5 stars5 stars5 stars5 stars

Sjana terapija i energija! Zadovoljna uslugom.
Preporuka!!!

POZIVAMO VAS NA BESPLATAN PREGLED KAKO BISTE DOBILI POTPUNU PROCENU VAŠEG ZDRAVSTVENOG STANJA I SAVETE STRUČNJAKA.

CENOVNIK

MANUELNA
TERAPIJA

3500RSD

SPINALNA
DEKOMPRESIJA

2500RSD

MANUELNA TERAPIJA I
SPINALNA DEKOMPRESIJA

4000RSD

DRY
NEEDLING

2000RSD