7 stvari koje bi trebalo da znate o tehnici dry needling

7 stvari koje bi trebalo da znate o tehnici dry needling, manuelna terapija pravdic

Što više proučavamo dry needling(suva punkcija), sve više razumemo njegove prednosti i proširujemo njegovu upotrebu u lečenju mišićno- skeletnih povreda. Tretirajući sve počev od bola u donjem delu ledja, migrena, i sportskih povreda; dry needling se pokazuje korisnim kod najčešćih problema sa mišićima, tetivama, ligamentima i zglobovima.


Kako sve više kiropraktičara, fizioterapeuta koristi ovu tehniku, vazno je poznavati osnove dry needling-a, šta očekivati od lečenja, i koja stanja mogu imati benefit od ove terapije.


Ispod je 7 važnih stvari koje treba razumeti o ovom tretmanu.

1.Šta je dry needling?
Sta je dry needling, manuelna terapija pravdic

Dry needling je tehnika koju izvode visoko obučeni kiropraktičari, fizioterapeuti. Ova tehnika je usmerena rešavanju neuromuskuloskeletnih povreda, koje su praćene bolom i disfunkcijom pokreta. Dry needling terapeut koristi tanku iglu koja prodire u kožu, fasciu, i mišić gde rešava adheziju (priraslicu), triger tačke, i vezivno tkivo. Ovo ubrzava zarastanje i ublažava bol smanjenjem mišićnog tonusa, povećanjem obima pokreta u zglobu, i korigovanjem disfunkcije pokreta kroz oslobadjanje adhezije tačke okidača.

2.Dry needling nije akupunktura

Akupunktura je drevna tradicionalna kineska tehnika koja koristi znanje o meridijanima. Ovo omogućava akupunkturistima da rade na unutrašnjoj ravnoteži osobe. Tradicionalna akupunktura je naširoko proučavana i praktikovana hiljadama godina. Dry needling se oslanja na terapautsko prošireno znanje iz neuroanatomije i lokomotornog sistema. Ovo znanje omogućava da se identifikuju oštećena i osetljiva tkiva, napeta vlakna mišića, i triger tačke, kao i povredjeno i preterano korišćeno tkivo. Dry needling terapeuti koriste opsežan pregled koji uključuje analizu pokreta, ortopedsku evaluaciju, neurološki pregled koji uključuje miotomsko i dermatomno testiranje.

3. Šta je trigger point?
Sta je triger point, manuelna terapija pravdic

Trigger point je tačka na mišiću/fasciji koja je preostetljiva, bolna kada se stisne, sastavljena od zategnutih mišićno/fascialnih traka koje ograničavaju protok krvi zasićene kiseonikom i mogu ukazivati na bol i osetljivost dok izazivaju motornu disfunkciju. Prema nedavnom članku u aktuelnim izveštajima o bolovima i glavoboljama, pretreniranost mišića ili direktna trauma mišića moze dovesti do razvoja tačaka okidača-trigger point-a. Tačke okidača se mogu razviti tokom profesionalne, rekreativne ili sportske aktivnosti kada upotreba mišića premašuje kapacitet mišića da se izbori sa stresom , ometajući normalan oporavak. Dry needling se razlikuje od drugih tipova terapije zato što se fokusira na stimulaciju ovih tačaka i oslobadjanje napetosti kako bi se ublažio bol.

4.Šta je odgovor na trzanje

Trzajni odgovor je lokalizovan, refleksni odgovor disfunkcionalnog područja mišića na palpaciju, u našem slučaju, dry needling. Jedan od ciljeva dry needling tehnike jeste rapidno opuštanje napetog mišića, smanjenje zategnutosti i ostetljivosti okolnog područja. Trzajni odgovor vraća mišić u normalno stanje otpuštajući upalnu hemijsku reakciju i obnavlja krvotok tog područja. Trzaj mišića jeste znak da će tretman biti uspešan. Lokalni trzajni odgovor je refleks kičmene moždine koji pravi nevoljne kontrakcije trigger tačke mišića izazvane iglom. Kada pacijent oseti nevoljni trzaj to je znak da je igla na pravom mestu.

5.Da li je dry needling terapija bolna?

Uglavnom pacijenti osećaju blagi, tup bol tokom tretmana i do 24h posle tretmana. Normalno je imati blagu do umerenu mišićnu upalu nakon dry needling tretmana. Piti puno vode, istezati se, kretati se i zagrevati bolne mišiće u velikoj meri utiže na trajanje boli. Posledice uključuju blagu mišićnu bol i modrice kod nekih pacijenata.

6.Najčešća stanja koja se tretiraju dry needling tehnikom

-Glavobolje
-bol u vratu
-bol u donjem delu ledja
-bol u kolenu(osteoartitis)
-disfunkcija ramena(adhezivni kapsulitis,impingement,istegnuće rotatorne manžetne)
-Teniski&Golferski lakat
-sindrom iliotibijalne trake
-bol u kuku
-skakačko koleno
-tendopatija ahilove tetive
-plantarni fascitis
-iščašenje skočnog zgloba
-istegnuće mišića

7.Šta kaže aktuelna literatura i ko može imati koristi?

Dry needling je ekstremno delotvoran tretman kod akutnog i hroničnog bola, smanjene fleksibilnosti, zglobne disfunkcije, i oporavak od fizičke aktivnosti. Pacijenti koji primenjuju dry needling skloni su utisku da se bol brzo smanjio, i da je olakšanje primetno već posle prvog tretmana. Prema izveštajima koji su publikovani u renomiranom časopisu “Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy“, funkcija svakog pacijenta se mnogo brže obnavlja kada je dry neeling uključen kao deo plana nege. Hronična gornja-četvrtina (vrata/gornjih ledja/ramena) glave, glavobolje i kretanje kičme je u korelaciji sa miofascijalnim bolnim sindromom (trigger points). Zasnovano na istraživanjima i nalazima, preporučuje se dry needling kao efektivna opcija kod ovog sindroma. Dokazano merenjima skale bola dokazano je smanjenje bola kod većine pacijenata odmah nakon terapije.
Normalno je uraditi nekoliko dry needling tretmana pre nego što se potpuno vrati mišićna funkcija. To je zato što se trigger tačke nalaze ispod dubokih slojeva mišića, tako da se obično uradi par sesija da bi se dobio pun efekat, iako pacijenti prijavljuju razliku odmah nakon svakog tretmana.