GONARTROZA

(OSTEOARTRITIS KOLENA)

Gonartroza je degenerativno oboljenje kolena koje nastaje kao posledica propadanja hrskavice zgloba, usled čega nastaje formiranje koštanih šiljaka-osteofita.Tako izmenjena struktura tkiva doprinosi stvaranju upale i bola koja stvara velika ograničenja u samom zglobu. Hrskavica zgloba se regeneriše onoliko koliko se troši tokom redovne umerene fizičke aktivnosti, medjutim kada je fizička aktivnost pojačana kao npr. kod sportista gde su prisutne stalne mikrotraume, onda je obnavljanje hrskavice smanjeno.Postoji više faktora rizika koji pospešuju razvoj gonartoze:


gonartroza simptomi, manuelna terapija pravdic-beograd

- genetska predispozicija(smanjeno lučenje odredjenih supstanci u organizmu, hondroitin-a, glukozamin-a, kolagena i dr.)

- urodjeni deformiteti kolena(valgus/varus kolena)

- gojaznost( preko 27 BMI rizik za razvoj gonartoze)

- povrede meniskusa, prednjih/zadnjih ukrštenih ligamenata, povrede mišića dodatno ubrzavaju razvoj gonartroze.

- problemi sa donjim delom ledja u vidu degenerativnih promena(spondiloartoza, diskus hernija i dr.) dovode do neurovaskularnog deficita koji smanjuje ishranu mišića oko zgloba kolena, čime je smanjena stabilnost istog.

Svi ovi faktori doprinose razvoju progresivnih degenerativnih promena u kolenu.

gonartroza lecenje, manuelna terapija pravdic-beograd

Simptomi- Bol je uglavnom sa medijalne(unutrašnje) prednje i zadnje strane kolena. Bol se uglavnom spušta niz podkolenicu do stopala, nekada ide uz nadkolenicu.Moguć je i otok uglavnom sa zadnje strane kolena, gde se javlja Bekerova cista koja je jedan od prvih pokazatelja gonartoze.
Otežano kretanje posebno kada je nagib(stepenice) i neravne površine. U podmakloj fazi gotovo je nemoguće potpuno ispružiti koleno, koleno je blago savijeno.

Lečenje- Postoji operativni i neoperativni način lečenja. Savetuje se prvo neoperativni vid lečenja u vidu fizikalne terapije i vežbi za jačanje mišića oko zgloba kolena. Fizikalna terapija poput lasera, ultrazvuka, elektroterapije, dry needlinga,manuelne terapije prokrvljuje zglob kolena, vraća funkcionalnost i u velikoj meri olakšava pokret koji vremenom postaje sve više limitiran. Specifične vežbe stabilizuju zglob kolena, gde time u velikoj meri preveniramo dalji razvoj problema. Kada je stanje u podmakloj fazi, zadnji stepen gonartoze, gde imamo veliko ograničenje pokreta, koleno u blagoj fleksiji, savetuje se konsultacija sa ortopedom-hirurgom o daljem planu lečenja, koji podrazumeva ugradnju endoproteze- veštačko koleno.