Šta uzrokuje cervikalnu (vratnu) radikulopatiju?

Cervikalna radikulopatija, manuelna terapija pravdic

Stub na kome se gradi vaše telo-kičma je kompleksna struktura kostiju i mekog tkiva koja podržava vaše telo obezbeđujuci kanal za nervni sistem. Nervne grane kičmenog stuba se pružaju duž čitavog našeg tela, izveštavaju o senzaciji, izazivaju aktivnost mišića i kontolisanje autonomnog sistema.


Kada nerv u vašem vratu postane komprimovan ili upaljen, njegova funkcija je oštećena od tačke problema do potencijalno bilo kog mesta pružanja nerva-ovo stanje se zove cervikalna(vratna) radikulopatija ili češce pinched nerve(stegnut nerv). Dok se problem može spontano izlečiti, postoji i rizik od razvoja hroničnog stanja.


Javite se stručnjaku u „Manuelnoj Terapiji Pravdić“ na prvi znak uklještenog nerva u vašem vratu. Ovde imamo širok spektar izbora konzervativne terapije pre radikalnog rešavanja problema-operacije. Što pre se utvrdi dijagnoza imate veće šanse za uspešan ishod i brz oporavak.


Sta uzrokuje cervikalnu (vratnu) radikulopatiju, manuelna terapija pravdic
Anatomija kičme

Prvih sedam pršljenova kičme čine cervikalni (vratni) deo kičmenog stuba. Između svakog pršljena nalazi se amortizacioni disk koji apsorbuje šok i omogućava pokrete u kičmi. Diskus se sastoji pretežno od vode (88-92%) i proteoglikana-(protein koji vezuje vodu).
Osam pari nerava izlazi iz kičmenog stuba u vratnoj kičmi. Grane nerava se šire dalje obuhvatajući senzitivne nerve ramena, ruka, šaka, kao i motorne nerve koji kontrolišu mišiće koji su odgovorni za pokrete u ovim ekstremitetima.
Problemi nastaju kada nešto pritiska ili iritira nervno tkivo, izazivajući simptome uklještenog nerva. Ima pet najčešćih uzročnika cervikalne radikulopatije.


Uzroci cervikalne radikulopatije, manuelna terapija pravdic
Uzroci cervikalne radikulopatije

U više od polovine slučajeva uklještenja nerva, koren C7 nerva je žrtva. Dodatnih 25% slučajeva pogađa koren C6 nerva. Najčešći uzroci cervikalne radikulopatije uključuju:


Diskus hernija

Spinalni diskusi imaju dva tipa problema. Čvrsta spoljna opna zove se anulus, može da pukne, dozvoljavajući mekanom delu diskusa-nucleusa koji se nalazi unutra da izadje napolje. U nekim slučajevima ova masa koja izadje može direktno da vrši pritisak na nerv izazivajući kompresiju i iritaciju.


Stenoza

Kada se normalan prolaz kroz kičmu suzi, to može da napravi kompresiju na nervno tkivo. Suženja mogu biti zbog neobičnog rasta kostiju, zadebljani ligamenti, povrede kičme ili tumori.


Degenerativna bolest diskusa

Normalno je da dolazi do promena u kičmi kada se stari. Diskusi se osuše i skupe,nisu više tako elastični.To može da uzrokuje radikulopatiju.


Osteoartritis

Najčešća forma artritisa jeste osteoartritis, koji ima tendenciju da utiče na donja ledja, ali i vratna kičma može da postane artritična. Hrskavičavo tkivo spinalnog pršljena se istroši, nekada pogoršano degenerativnim diskom.


Osteoporoza

Kosti gube gustinu kada ostarite. Za većinu ljudi to nije problem, ali kod ekstremnih slučajeva može da dodje do frakture pršljena. Bilo koji od ovih stanja može da utiče grananje nervnih korenova kičmenog stuba.